Zöld pihenőpark létesült az egykori gyárépület helyén

Közép-Európa egyik legnagyobb pihenőparkja létesült a volt Ganz gyár területén Budapesten. A 26 ezer négyzetméter területű Széllkapu parkban háromdimenziós függőkert, cseresznyefa-liget, látványos design-napelemek, rengeteg fa és növény, valamint minden korosztály részére szórakozási lehetőségek várják a pihenni vágyókat. 

Varga Mária olvasónktól kaptunk képes beszámolót Budapest augusztusban felavatott parkjáról. 

“Új függőkert létesült Budapesten, az egykori Ganz gyár területén, a Millenáris park mellett. A függőkert az eddigi ismeretek szerint teraszosan kialakított, öntözési rendszerrel ellátott emeleti kert . (Például Lillafüreden, a Palotaszálló mellett). A budapesti függőkert, ami az új parkot zárja le, egy három szintes, acélvázra felfuttatott zöldfal. Belül járható zöldfolyosók. Szép. Fogadjátok szeretettel a fotókat!

A lift felvisz a harmadik szintre.

Lent a Margit körút.

Kilátás a harmadik szintről.

Zöldfolyosó az első szinten.

Kilátás az új parkra.

…és a másik végén az ipari műemlék

És még néhány kép az új parkban a dizájnos napelemekkel.

A fotók és a kommentárok igazán kíváncsivá tettek, így utána olvastam, hogy mit lehet tudni a parkról és a növényeiről. Többek között kíváncsi lettem volna a hárim dizájn napelem kapacitására és arra, hogy az itt nyert energiát hol hasznosítják majd. Ezutóbbira nem találtam választ a park hivatalos oldalán. 
Viszont az nagyon meglepett, hogy ötvenezer évelő növényt ültettek a parkba. A képek alapján ennek töredékét tippeltem volna.
De hátha milyen jogon kételkedek én, ha ezt mondja a hivatalos közlemény?

“A parkban és közvetlen környékén összesen 355 előnevelt fát telepítettek, amelyek kiválasztásánál a méret is fontos szempont volt, hogy már kiültetéskor jelentős zöldfelületet képezzenek. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, ill. ún. stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre összesen mintegy 17.000 m2 zöldfelülettel. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény (tulipán, jácint, szellőrózsa, sáfrány, gyöngyike, nárcisz) színesíti a parkot. A füvesítést a nagyvárosi klimatikus viszonyok miatt gyepszőnyegezéssel végezték.”

Azt azért mindenképp pozitívum, hogy 28, a parkba kiültetett növényfaj részletes leírását is megtaláljuk a https://millenaris.hu/hu/novenyhatarozo oldalon.

Széllkapu park információk

A széllkapu park a Millenáris Park bővítéseként, a Margit körút – Fény utca – Kis Rókus utca által határolt területen jött létre. 

A park a rendezvények kivételével ingyenesen látogatható. A nyári időszakban 6.00 órától 23.00 óráig várja a pihenésre várókat. A téli időszakban 22.00-kor zár.

A park teljes területe akadálymentes. Kisállatokat nem lehet bevinni, csak igazolvánnyal rendelkező segítő állatot engednek be.

A park területén 3 biciklitárolót és 2 bubi állomást is találunk.

Nagyon köszönjük a fotókat Varga Máriának!

Author: Nagy Jucó