Tudósok először hoztak létre mesterséges idegsejteket a krónikus betegségek gyógyítására

A világon sok ember szenved olyan krónikus betegségekben, mint például a szívelégtelenség és az Alzheimer-kór, más neurodegeneratív betegségek mellett. Tudósok nemrég olyan mesterséges neuronokat fejlesztettek ki szilícium chipeken, amelyek ugyanúgy működnek, mint az igazi idegsejtek.

Ez a felfedezés nagy hatással lehet az orvostechnikai eszközök világára, amelyek hatalmas mértékben segíthetik a krónikus betegségek gyógyítását.

A csoportot az angliai Bath-i Egyetem kutatói vezették a Zürichi Egyetem, a Bristoli Egyetem és az Aucklandi Egyetem kutatói mellett. (1)

Amit a csoport felfedezett, hogy ezek a mesterséges idegsejtek ugyanúgy viselkednek, mint a biológiai idegsejtek. Ráadásul egy mikroprocesszor teljesítményének mindössze egy milliárdod részére van szükségük. Ez rendkívül alkalmassá teszi őket orvosi implantátumok és bioelektronikai eszközök megalkotásához.

Ez a kutatás az orvosi világban egy nagy elérendő cél volt, mivel gyógyítani fogja azokat a krónikus betegségeket, ahol az idegsejtek már nem működnek megfelelően. Például olyan esetekben, amikor az emberek gerincvelő sérülést szenvednek, ahol az idegsejtek folyamatossága megszakad.

Ezek a mesterséges idegsejtek kijavíthatják a megszakadt bioáramköröket azáltal, hogy utánozzák az általában egészséges funkcióikat, és segítik a testet, hogy úgy reagáljon, mintha egészséges lenne.

A projekt vezető kutatója, Alain Nogaret, a Bath-i Egyetem professzora elmondta: “Eddig az idegsejtek olyanok voltak, mint a fekete dobozok, de a fekete dobozt felnyitottuk és belekukkantottunk. A munkánk paradigmaváltó, mert robusztus módszernek számít a valós idegsejtek elektromos tulajdonságainak apró részletekben történő reprodukálására.

Megközelítésünk számos áttörést kombinál. Nagyon pontosan becsülhetjük meg azokat a precíz paramétereket, amelyek nagyfokú bizonyossággal szabályozzák az idegsejtek viselkedését. Elkészítettük a hardver fizikai modelljeit és bizonyítottuk azon képességét, hogy sikeresen utánozzák a valódi élő neuronok viselkedését,” – mondta Nogaret. (2)

Ez egészen rendkívüli fejlődésnek számít az orvostechnikai eszközök világában.

(1) – https://www.nature.com/articles/s41467-019-1317
(2) – https://www.bath.ac.uk/announcements/world-first

Powered by WPeMatico