Tartsuk-e a neten a meztelen fotóinkat? És ha igen, miért

Már régóta akartam írni egy posztot arról, hogy mennyire pofátlanul olcsó lett a netes tárhely (de ennél sokkal több mindenről akarok mostanában írni, csak hát, lásd: előző posztom). Most, hogy az ismert történelem legnagyobb felhős-képlopásos története van kibontakozóban, nézzük melyikre érdemes befizetni. Először a számok a Gizmodo táblázatából:

on08jtkpi8thm4zt7kns (1).jpg

Mindegyik szolgáltatást végigpróbálgattam már idén, és mindenkinek azt mondom, hogy megéri ilyeneket használni. Még akkor is, ha azt hiszed, hogy ezzel csak könnyebben járhatsz úgy, mint Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst, Rihanna vagy az a több tucat sztár, akiknek tegnap este kipakolták a meztelen fotóit 4chanre. Nyugi, ez ellen elég egyszerűen lehet védekezni, de erről a poszt végén.

Először nézzük őket sorba:

  • AMAZON: Látszólag mindent tud, amit a többi, de nem annyira integrált más szolgáltatásokba, drága a prémium verzió, az 5 giga alapból kevés.
  • BOX: Ha pár éve kipróbáltad és nem tetszett, töltsd le újra. Idén sokat javult a mobilos és a desktop app is. Nagy előnye, hogy iPhone-tulajok 50 giga ingyenes tárhellyel indulnak, így ez a legnagyobb a piacon.
  • DROPBOX: Ők voltak az első igazán jól használható lakossági cloud, és ez látszik azon is, hogy mennyire könnyen használható a Dropbox desktopon, mobilon és tableten, meg azon is, hogy leragadtak a 2 Gigás ingyenes csomagnál (bővíthető kisebb lépésekben ingyenesen). Rengeteg más szolgáltatást is össze lehet kapcsolni vele, és gyakorlatilag mindent automatikusan menthetünk ide, minden népszerű appból. Emailek, jegyzetek, kontaktok, fotók, amit akarsz. Bár a többihez képest kevés tárhellyel indul, de ezt most ők is észrevették, és jóárasították az 1 Terás csomagukat.
  • GOOGLE DRIVE: Ez tűnhet a legjobb választásnak, ha valaki más Google-szolgáltatásokat is használ, de a gmail miatt akkor is használni fogjuk, ha nem választjuk. Ami rossz benne, hogy külön programban kell feltölteni, megnézni és szerkeszteni (Docs / Drive) a dolgokat, és a webes felületén is nehéz kiigazodni a jogosultságok és al-almenük között. Én egyszerűen nem tudok megbarátkozni az appal, de az emailezésem miatt megkerülhetetlen. Sajnos. 
  • ICLOUD: Az Apple ezt egy picit túlárazta, ráadásul PC-ről elég fapadosan szerkeszthető. Ha csak az Apple termékeink között akarunk képeket húzkodni rajta, akkor nagyon kényelmes és szép is, de ennyi. Én inkább csak a két mobilom (tablet, telefon) biztonsági mentésére használom, másra macerás.
  • MEDIAFIRE: még csak nem is hallottam eddig róla. 🙁
  • ONEDRIVE: Akkor kaptam rá igazán, amikor tavaly megvettem a Win8-at, pedig ódzkodom a csempés UI-tól. Itt tartom most a családi fotókat, mert tök jól szem előtt vannak, a drive pedig remekül működik a Windows saját szolgáltatásaival, és könnyű belőle megosztani. Elég jó az is, ahogy az új Office-szal és az Adobe termékeivel is mélyen intgerálták az egészet.

Én munkára és fileküldözgetésre a Dropboxot használom. Most egy 9 gigás fiókom van, amit mindenféle akciók alatt kuporgattam össze, és egyelőre ezzel boldogan elvagyok. Általában megrendelőknek / hónapról-hónapra küldött dolgokhoz rakom ide a file-okat (többnyire képek), és egy idő után törlöm, ha megkapta akinek szántam. A leárazással most elgondolkodtatott az 1 Terás csomag, mert így már simán megérné backupnak is használni. ~25 ezer forint egy évre, és pont ennyibe kerül egy winchester is.

Ha fizetni fogok valamelyikért, az biztosan a Dropbox lesz, de simán előfordulhat, hogy csak a megszokás rutinja beszél belőlem, és ugyanilyen jó a OneDrive a Box vagy a Google Drive is (ebben a sorrendben).

És a nagy kérdés:

Tároljunk-e meztelen fotókat bármelyiken is? – Hát, NE.

A hírekkel ellentétben azért mindegyik szolgáltatás biztonságos annyira, mint bármi, amit jelszó véd az interneten (…). Ha valaki pont a te dolgaidat akarja megszerezni, az gond nélkül meg is fogja, de ez ellen csak úgy lehet védekezni, ha fiókban tartod őket. Egy széfben. Egy titkosban. 

Ha mégis tartanál ilyen képeket a telefonon (vagy telefonra kötött felhőben), szerintem akkor se. Elég kicsi az esély rá, hogy valaki a fiókot feltörve jut majd hozzá a képeidhez. Valószínűbb, hogy kikapják a kezedből a telefont és elszaladnak a pöcsös képeiddel. Még valószínűbb, hogy részegen elhagyod a telefonod.

Az egyetlen szempont a privát képeknél, hogy privát képek maradjanak. A csupasz fotóidat úgysem küldöd el senkinek, nem fogod megosztani őket senkivel Dropboxból. Nem kell, hogy mindig kéznél legyenek. Minek tartanád őket elérhető helyen egy olyan eszközön, amit le sem teszel a kezedből?

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!

Author: lvnte