Online színházba mentünk, az Örkénybe – színházi este itthon

Fél 10 van, nemsokkal ezelőtt ért véget az Örkény Színház Youtube csatornáján a nőNyugat című előadásuk élő közvetítése (felvételről). Mi a kis családunkkal úgy döntöttünk, hogy a #maradjotthon időkben amikor csak tehetjük, este a nappalinkban rendezünk “vacsorapartit”, és közben filmet nézünk vagy online színházba megyünk. A hamarosan hat éves kislányunk is értékeli ezt, persze mesefilm vagy ifjúsági film is lehet a program (pár napja pl. a Gyerekrablás a Palánk utcában-t néztük meg, de volt már a Muzsika hangja is).

Ma reggel a szinhaz.online instagram profilján láttam a hírt, hogy este 7-től az Örkény Színházba “mehetünk”. A nőNyugat nem családi előadás, szerencsére nekünk egy színházrajongó gyerekünk van, aki ugyan szóvá tette, hogy ez neki unalmas, de szép csöndben elmajszolt, aztán elbabázott mellettünk a kanapén, sőt meghallgatta a darabhoz fűzött kommentárjaimat is 🙂

Laptopon követtük az előadást (saját fotó)

Mit is akarok mindezzel mondani? A legfontosabb egy mondatban: ebben a sok szempontból feje tetejére állt világban a lakásba zártság lehetőséget ad arra is, hogy az online lehetőségeket értelmesen használjuk, és ezt megtanítsuk a gyerekeinknek is. A sokat szidott számítógép most új perspektívákat is nyit. Az online színház- és kultúrafogyasztásra most rákaphatunk, és, ha lehet egy tippem, ez nem elvonni fog a személyes, offline színház- vagy múzeumlátogatástól, hanem ellenkezőleg: alig várjuk, hogy személyesen is ott lehessünk!

Egyszerű díszlet és jelmez, mégis megelevenedő történetek (saját fotó)

Ebben az előadásban nagyszerű színésznők jöttek el a nappalinkba: Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Viktória , Lázár Kati. A 20. századi Nyugat folyóirat költői, írói, de leginkább a hozzájuk tartozó nők beszélnek, és valahogy egész más kép rajzolódik ki a nyugatos világról, mint az a pátoszos tankönyvi, száraz és unalmas. Sőt, ezeknek a nőknek a szavai hozzánk, mai nőkhöz is elérnek. Ma sem egyértelmű, hogyan lehet egy nő saját jogon sikeres, hogyan nem tekintik “szoknyás” férfinak, ha sikerei vannak. Ma is elemezzük a férfi-nő kapcsolatot, ahogyan ők tették, és nem mondhatnánk, hogy mára letisztultabb a kép. Jó volt ezeket a nőket beszélni hallani, megelevenedni látni annyi hajdani érzést és történetet, amelyekhez hasonlók a mieink is lehetnek akár. Köszönöm Örkény Színház, hogy részese lehettem ennek a sajátos színházi élménynek! Bízom benne, hogy a következő évadban személyesen is ott lehetünk az Örkény és más színházak előadásain is!

Powered by WPeMatico

Author: blogindex.hu