Nikon D750 – Fizetnél ezer dollárt tíz megapixelért?

D750_24_120_front.jpg

A kérdés így hangzik helyesen: ki az a hülye, aki ezer dollárt fizetne plusz tíz megapixelért?

Furcsa húzás volt a Nikontól ez a D810 – D750 termékvonal. A két gép gyakorlatilag megegyezik, sőt, ha azt nézem, hogy a D750 beépített Wi-Fi-t kapott (ami elég nagy dolog! VÉGRE), akkor az olcsóbbik gép még jobb is.

Ugyanaz a full frame szenzor – a D750 24mpx, a D810 36mpx

Ugyanaz a képfeldolgozó rendszer (Expeed 4)

Ugyanaz az AF-rendszer 

Ez a három dolog az, ami alapvetően meghatározza a működést, a többi csak részletkérdés, ami nem fog igazán sosem hiányozni vagy zavarni ebben a kategóriában. A két gép ára közötti különbség mégis kereken ezer dollár.

Ha a drágább megoldást választjuk (D810), kapunk plusz 10 megapixelt, cserébe talán rosszabb képzajt, a sűrűbb pixelszám miatt. Meg fotózhatunk TIFF-ben is Raw mellett. Meg kapunk még CF-kártya slotot. És itt el is fogytak az előnyök.

Ha viszont az olcsóbb megoldást választjuk (D750), kapunk beépített Wi-Fi-t (! ennek a fontosságát egy profi kamerában nem tudom eléggé hangsúlyozni). Egy könnyebb és kisebb vázat. Gyorsabb sorozatfelvételt. Kihajtható LCD-t. 

Általában elég hangosan mondom azt, hogy hosszútávon fontos lesz a minél több megapixel, mert ahogy nőnek a kijelzők (méretben és felbontásban), úgy lesz egyre fontosabb minél nagyobb méretben eltenni a fotóinkat az utókornak, de ebben az esetben akkor is a D750 a jobb gép. Pont.

*Frissítés: felháborodott olvasói telefonok alapján picit árnyalnám a képet: A D810 szenzora valószínűleg (nyilván) jobb képminőséget fog produkálni a magasabb felbontás miatt. Aki a legkisebb kompromisszumot sem szeretné megkötni a képminőség oltárán, annak a D810 lesz a nyerő gép.  

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!

Author: lvnte