Ne csak túléld, éld meg a Karácsonyt! | Advent II. vasárnapja

Az advent számomra egy sejtelmes és nyakatekert időszak, amikor minden a feje tetejére áll. Mindenki azt sugallja, hogy többet foglalkozz a szegényekkel, adakozz, érj rá a másikkal való beszélgetésre, az imára, csendesedj el, készülj meghitten a karács…

Az advent számomra egy sejtelmes és nyakatekert időszak, amikor minden a feje tetejére áll. Mindenki azt sugallja, hogy többet foglalkozz a szegényekkel, adakozz, érj rá a másikkal való beszélgetésre, az imára, csendesedj el, készülj meghitten a karácsonyra – eközben viszont kelj fel a rorátéra minden hajnalban, írd a beadandókat minden nap, készülj a ZH-kra éjjelig, készíts ajándékokat mindenkinek, s a mindennapi dolgaid se hanyagold el, koncentrálj 100%-on.

Hogyan érnék rá minderre, és hogy legyek kipihent és türelmes ezek után? – Ez a kettősség lehet bennünk az adventtel kapcsolatban, (s én még csak egy nagyon kis szeletét érintettem az ilyenkor jelentkező „problémáknak”).

Kísérletet teszek megfogalmazni pár hasznos tanácsot, amelyek nekem segítettek a készületben, s amelyek talán nektek is valamiféle kapaszkodót jelentenek így karácsony felé közeledve.

1. Imádkozz többet és mélyebben!
Teréz anya azt mondta, hogy amikor több a dolgunk, többet is kell imádkozni. Ezt megerősítem. Azt az időt, amit Istennek adsz, ő megszenteli, és erőt ad a napi teendőkhöz.

  • szentségimádás (sok templomban elérhető)
  • adventi koszorú gyertyái mellett
  • Szentírással, zsolozsmával is imádkozhatsz

2. Ajánld fel valakiért a munkád, és imádkozz azokért, akiknek ajándékot készítesz!
Ha értelmet adsz a napi tevékenységeidnek, könnyebben megy. Ha pedig imádkozol azokért, akiknek ajándékot készítesz, vagy akiket majd megajándékozol, sokkal mélyebb, tartalmasabb és személyesebb lesz ezáltal az ajándék.

3. Menj el minden nap szentmisére!
Ez néha nehezen megoldható, de a roráte jó lehetőség Istennel kezdeni a napod. Vidd oda, és tedd le a gondjaid, tarts lelkiismeret-vizsgálatot, és ajánld fel valamilyen nemes szándékra a szentmisét. Amennyivel korábban kelsz, az esetleg utána keletkező idő alkalmas például a beszélgetésre valakivel, vagy mozogni egy kicsit a szabadban, esetleg tanulni. (Én is épp roráte után írom ezt a cikket. 🙂 )