89110957-lisboa-city-and-tejo-river-lisboa-portugal.jpg

A díjat a European Green Capital Awards ítélte oda a portugál fővárosnak. Ez nemcsak egy cím, hanem biztatás a további biomegoldásokra – írja a La Repubblica,

Mivel érdemelte ki Lisszabon ezt a megtisztelő titulust? Az egész területére kiterjedő jó közlekedési hálózatával, a bioépítkezéssel, sok zöld területtel, energiatakarékossággal, a hulladék-feldolgozással.

2002 és 2014 között 50%-kal csökkentették a város káros kibocsátásait, 23%-kal az energiafogyasztást. 2007 és 2013 között 17%-kal a vízfogyasztást. A lakosság 93, 3%-a közel lakik valamelyik közösségi közlekedési eszközhöz, ezért otthon hagyhatja autóját. Az önkormányzati autók 31%-a elektromos. Parkok, virágos, teret, kertek vannak mindenhol.

A lakosság 76%-ának van az otthonától kevesebb, mint 300 méterre zöld terület.

A város nevezetességeit a látogató egy kis vonatból tekintheti meg. Köztük a régi negyedeket,  a Baixát, a Barrio Altót, és az Alfamát a szűk kis utcák labirintusával, az Arroiost, ahol régen rizsföldek voltak, ma pedig  neves portugál építészek,  Cassiano Branco és Jacinto Robalo art deco épületei.

 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!

Powered by WPeMatico