Miközben a koronavírus felforgatja a hétköznapjainkat, mindenki megpróbál ott segíteni, ahol tud. Természetesen itt nem csak az állami intézkedésekről beszélek, hanem önkéntes akciókról, amikkel sokan a a hétköznapi hősöket – kórházi dolgozókat -próbálják támogatni, és vannak olyanok, akik azokra gondolnak, akik most otthon ragadtak, és le kell mondaniuk kedvenc éttermeikről.  Akik követik a blogot, ők tudják, hogy nálam azok a szakács tanulók találnak hasznos információkat, akiknek a jelenlegi helyzetben egy gyakorlati szakmát kellene digitális formában megtanulniuk. Ebben a cikkben megpróbáltam összeszedni, hogy a gasztronómia és vendéglátás szereplői közül, ki hogyan próbál segíteni a másikon.  Összefogás a gasztronómiában. A teljesség igénye nélkül. inspiring-leadership.jpg

Állami intézkedések a vendéglátásban

A vendéglátás talán az egyik olyan szektor, ahol a vírus negatív hatásait legerősebben érezhetjük. Az éttermek sorra zárnak be határozatlan időre, az embereket leépítik, vagy csökkentett fizetést kapnak. A baj, hogy ha még a vírus le is cseng nyárra, a hatásokat jó ideig érezni fogjuk. Azok az éttermek – főleg vidékiek -, akik a belföldi turizmusra építkeztek, és belföldi vendégkörre támaszkodtak, ők jóval előbb kilábalhatnak a válságból, nekik a járvány végeztével igazából csak a fizetőképes kereslet csökkenésével kell számolniuk. Ellenben azokkal – a főképp budapesti – éttermekkel, akik a külföldi vendégekre álltak rá, hisz egy járványt követően az utazási bizalom nem egyik napról a másikra fog visszatérni.  Csak hogy érezzük a helyzet súlyosságát: ezen a héten a magyar szállodák 95%-a rendelt el üzemszünetet. Nem csoda, hisz míg március elején a szálláshelyek telítettsége 70%-os volt, addigra mostanra  vidéken átlagosan 15%, míg Budapesten pedig alig 11%.
De milyen segítséget is kapott a szektor az államtól?

  1. A munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében eltörlik június 30-ig.
  2. A munkavállalóknak egyedül az egészségügyi járulékot kell megfizetni, azt is csökkentve.
  3. Elengedik a turizmusfejlesztési hozzájárulást június 30-ig
  4. A helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, illetve a bérleti díjakat nem lehet megemelni.
  5. A Magyar Turisztikai Ügynökség 20 milliárd forintos forrást különített el a járvány végére, marketingaktivitási célokra.

Dining Guide – Főzz a séffel! 

A Dining Guide online gasztromagazin a napokban indította el “Főzz a séffel!” című sorozatát, amiben az ország ismert cukrászait, szakácsait és “gasztro-arcait” kérik fel, egy-egy olyan házias fogás elkészítésére, amiket bárki könnyedén lefőzhet otthon. A kezdeményezéssel – a portált idézve – szeretnék élénkíteni az egymásra figyelést, az egymás felé nyitást. 

images.png

Világevő – #Etesdadokit

Jókuti András – A Világevő – blogján az #etesdadokit önkéntes akciót találhatjuk. A kezdeményezők (Jókuti András és Keve Márton séf) megfogalmazása szerint, a cél, hogy a frontvonalban legkeményebben harcoló egészségügyi dolgozókat segítsük egészséges ételekkel. A kezdeményezés Facebook csoportja alig egy hét alatt, több mint 3000 fősre duzzadt, és rengeteg felajánlás érkezett. Aki úgy érzi, hogy ez lenne az, ahol ő hozzá tudna picit is tenni a kialakult helyzethez, az a csapat Facebook oldalán tudja felajánlani segítségét.

be8bee2ddb66100d4994f708e998a4b3.png

Bűvös Szakács/ Magyar Gasztronómiai Egyesület – Felajánlás a frontharcosoknak

A Haris Park konyháján főz az a csapat, amit Magyar Gasztronómiai Egyesület indított útjára, és az #etesdadokit kezdeményezéshez hasonlóan, szintén az egészségügyi dolgozók ellátásában segít. Honlapjukon kiemelik, hogy bár nagy tételben igyekeznek főzni, minden járványügyi előírásnak eleget tesznek: a konyhán makulátlan higiénia, és maximum három szakács főz csak egy időben. A támogatók közt Vomberg Frigyes nevétől Huszár Krisztiánon át olyan éttermek nevével is találkozhatunk, mint a Rézkakas, az Onyx, Costes vagy az Auguszt cukrászda. buvosszakacs-fb-2.jpg

Egy szakács naplója – Tételek tanulóknak

És a futottak még kategóriában, még megemlíteném az én kezdeményezésemet, amit az utóbbi napokban talán párotok már olvashatott is. Bár az igazi frontharcosok a kórházi dolgozók, mégis én azzal próbálok segíteni, amihez igazán értek: írással. És oktatással. Bár nem vagyok képzett tanár, mégis több évnyi blogtalanság után arra jöttem rá, hogy ha most nem, akkor mikor lenne szükség az írásaimra? 12391890_1027042737319257_2488024460438631268_n.jpgItt a blogon napról napra próbálom átvenni azokat a nagy témaköröket, amik egy végzős szakács tanulónak jól jöhetnek a vizsgáin. Persze nem a tankönyvi stílusban, de mégis arra építve. Próbálom kicsit érdekesebbé tenni a száraz tananyagot, hisz ha csak pár tanuló is itt ragad a blogon az egész járványmizéria eltűnése után, már megérte. Pontosan tudom, mennyire nehéz száraz, unalmas tankönyvekből magolni, így hát itt én azzal próbálkozok, hogy izgalmasabbá, életszagúbbá tegyem azokat az oldalakat….

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!

Powered by WPeMatico