Így készült fotó Amerika legkeresettebb emberéről

snowden.jpg

Ma jelent meg a Wired-en egy ritka hosszú és szépen összerakott anyag Edward Snowdrenről, amihez a képeket Platon készítette (ő az a fotós, akinek a nevére rákeresve csak antik fejszobrokat, és a kőfaragások mintájára elkészített portrékat találtok a világ leghíresebb és legfontosabb embereiről. És aki AZT a putyinos fotót is csinálta).

Kiadott a Wired egy ígykészült videót is a fotózásról, amiben Platon és az újságíró mesélnek arról, hogyan sikerült összehozni ezt az egészet. Merthogy Snowdenhez nem lehet csak úgy besétálni, és ő sem sétál be csak úgy senkihez. Nyolc hónapig szervezték az interjút, és még az utolsó pillanatban is variáltak a helyszínnel és az időponttal. Aztán, amikor végre belépett a hotelszobába, Snowden csak ennyit mondott: “Helló, Ed vagyok.”

A képek néhány perc alatt készültek, mint ahogy legendás Putyin-portré is (tényleg, arról meg itt van egy ígykészült videó). Platon ugyanazt az egyszerű világítást és a névjegyévé vált beállításokat használja. Semmi különös nincs a képeken, csak a világ legkeresettebb embere, aki az elmúlt éveket az amerikai titkosszolgálatok elől menekülve töltötte.

Egy nem elhanyagolható dologban azért szakít a platoni stílussal a címlapra is rakott portré: megjelenik díszletként egy amerikai zászló, ami azért különös, mert a fotós eddig nem nagyon használt semmilyen kelléket a portrékhoz.

Érdekes lenne arról is hallani, hogy ez vajon a Wired kérése volt-e, vagy saját koncepció. Platon életművében Snowdenen kívül eddig két ember mellett van amerikai zászló: Pamela Anderson takarja el vele a meztelen testét, és Shaun White (profi sport, snowboard, sok arany, satöbbi) is zászlóval takarózik. Ez alapján Snowden beleillik ugyan az amerikai ikonok sorába, de magának a zászlónak nincs több szerepe egyszerű provokációnál, ami azért picit elvesz a kép értékéből.

10599672_10152705980418203_6906595640048963738_n.jpg

Erről Platon csak annyit mond a videóban, hogy azzal nyitotta a beszélgetésüket, hogy nem akarja semmilyen irányba befolyásolni a képeket, DE, hogy izé, itt ez a zászló (…) Snowden pedig kapott az alkalom, mert akkora hazafi. Ezt mindenki értse úgy, ahogy neki tetszik.

Én mindenesetre nem tudom hova tenni Snowdent (a cikket még nem volt időm végigolvasni). Ahhoz túl következetes és magabiztos, hogy bolondnak tartsam, de amit ő végigcsinált, ahhoz biztos kell valami kattanás.

Mindenesetre nagyon klassz és erős képek, amik tökéletesen passzolnak az anyaghoz. Görgessétek végig!

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!

Author: lvnte