Így készül a tökéletes halászlé

Van nekem egy tünemény ismeretlen ismerősöm, Farkas Árpád, aki egész életében vendéglátós volt – most is az. Ráadásul a Gasztro Sárga angyal facebook csoportot is vezeti, ahol előszeretettel segít kezdő és haladó házitündéreknek a főzésben, sütésben.Árpi egy nagyon klassz sorozatot indított el pár hónapja, amiben az abszolút alapvető étkekről mesél pár trükköt és tippet, mert… Tovább »

Van nekem egy tünemény ismeretlen ismerősöm, Farkas Árpád, aki egész életében vendéglátós volt – most is az. Ráadásul a Gasztro Sárga angyal facebook csoportot is vezeti, ahol előszeretettel segít kezdő és haladó házitündéreknek a főzésben, sütésben.

Árpi egy nagyon klassz sorozatot indított el pár hónapja, amiben az abszolút alapvető étkekről mesél pár trükköt és tippet, mert bár a legtöbb étel tényleg hétköznapi, alapszintű, mégis, tapasztaljuk buktatóit. Példátul hitted-e, hogy a rizst vagy a tarhonyát is el lehet rontani, vagy ahhoz is kell külön fifika, ha rántott húst készítesz?

Mivel szeretünk Árpival együtt dolgozni, így most megmutatom nektek az ő írását arról, hogyan is készül a tökéletes, ünnepi vagy nem csak ünnepi halászlé – sokunk mumusa. Bevallom, még én sem készítettem soha.

Mindketten szegediek vagyunk, tehát T. bajai olvasók, most egy kicsit lapozzatok. 

Halászlé

A sorozat „jó szokásához” híven, segítséget szeretnék nyújtani kezdő háziasszonyoknak, háziuraknak, most épp a halászléfőzésben. Ha máskor nem is, de egyszer egy évben, karácsonykor megpróbálkozunk vele.

Sokan félnek tőle, pedig egyszerű, mint a faék….. vagy mégsem?

Na, kezdjük az elején, csak szűkszavúan.

Szóval már ott sokan vitáznak hogy hallé, vagy halászlé? Néköm halászlé, oszt majd mindönki úgy híjja ahogy mögteccött néki

Van egy pár fajtája, a tájegységtől, és az elkészítés módjától függően. Ég és föld…

De én most egy jó kis filézett szegedi pontyhalászlé elkészítését fogom nektek elmesélni.

Vegyél élő tükör pontyot, azt könnyebb tisztítani. (Persze lehet halfilét, és halcsontokat is vásárolni, de az élő ponty, amit egyből ott helyben elkészítesz, verhetetlen….) Tisztítsd meg, belezd ki, de az epéjét el ne fakaszd. A belsőségekről fejtegesd le az esetleges haltejet, vagy ikrát. Filézd ki a pontyot.

A mellékelt videó alapján könnyen elsajátítható a módszer.

Ezek után lesz halcsontod az alaplének, és lesz színhúsod a levesbetétnek.

Most olyat mondok, ami lehet hogy egy-két embernél kiveri a biztosítékot: akkor a legjobb a halászlé ha a vértől nem mosod le a halat. A régi halászok a hal vérét bele engedték a lébe.

Tegyük bele a halcsontokat egy megfelelő edénybe, engedjük fel hideg vízzel, és durrantsunk alá jó „dulván”, hagy forrjon. Karikázzuk bele a megtisztított vöröshagymát, tegyünk bele egy pár gerezd fokhagymát, zöldpaprikát, paradicsomot. (erős is mehet bele, de csak óvatosan)

Forrjon, a húslevessel ellentétben, itt nem kell takarékon főzni. Jöhetnek a fűszerek, sózzuk, egy pici borsot is tehetünk bele.

Ha halászlékockát is használunk, (nyugodtan használhattok) vigyázzunk a sózással. Tegyünk a forrásban levő lébe egy evőkanál disznózsírt, és a fűszerpaprika egy harmadát most szórjuk rá. Így forraljuk kb 1.5 órát, a vízveszteséget mindig pótolva.

Ha úgy látjuk, hogy lefőtt a hús a csontokról, jöhet a passzírozás. Passzírozás és nem darálás, meg turmixolás, ahogyan sok barbár csinálja. Hogyan is? Fogod a kis nyeles tésztaszűrődet egy tiszta edény fölött és merőkanállal a szűrőbe szeded a sűrejét, majd elkezded összetörni. Levet szedsz rá, és megint tördeled, majd újra, és újra. Ezt szépen ismételgeted, amíg csak csontok nem maradnak.

Miután átpasszíroztuk a levet, tegyük vissza forralni. Ha nem elég zsíros, (sovány halaknak nincs zsírja) tegyünk bele még egy evőkanál disznózsírt. Most szórjuk rá a maradék fűszerpaprikánkat, és jól forraljuk ki.

Kész a lé.

A lefilézett halhúst jó sűrűn irdaljuk be, le egészen a bőréig, majd vágjuk vagy szeletekre, vagy kockákra, ki hogy szereti. Sózzuk meg, és utána főzzük bele a levünkbe, a talált ikrával, haltejjel együtt. Itt már ne nagyon forraljuk, mert a filé gyorsan szétfő.

Ha megfőtt, egyből tálalhatjuk is forrón, kenyérrel, erős paprikával, egyéni ízlés szerint.

Végül egy jó tanács: úgy a jó a halászlé, ha sűrű a leve, de semmiképp nem főzeléket akarunk készíteni.

Ebben a leírásban csak tanácsokat osztogattam, nem recepteket, aki az anyaghányadokra kíváncsi, megtalálja a neten a megfelelő forrásokat.

Farkas Árpád

A képen a szerző: