Évekre eltűnhetnek Vivian Maier fotói

maier.jpg

Ma olyan korban élünk, amikor egy fotósnak akkor sincs szerzői joga a képeihez, ha a gépén egy majom nyomja meg az exponálógombot. Akkor gondoljatok bele, milyen viták lehetnek egy milliókat érő fotós hagyaték körül.

Vivian Maier története nem ért véget a képeinek kalandos múltját feldolgozó dokumentumfilmmel. Nemrég bejelentkezett a fotókért egy ügyvéd, aki azt állítja, hogy megtalálta Maier egyik francia másodunokatestvérét. A férfinek (Francis Baille) eddig ugyan fogalma sem volt róla, hogy rokonok lehettek a fotós legendává lett dadussal, de most, ügyvédi bátorításra, felkeltette a figyelmét az örökség.

Az amerikai jogszabályok szerint hiába törvényesen kerültek a negatívok John Maloofhoz egy 2007-es ingatlan árverésén, a felvételek birtoklása nem jelenti feltétlenül a szerzői jogok megszerzését is. Ez pedig rossz hír Maloofnak, hagyaték jelenlegi kezelőjének.

A szellemi hagyaték felhasználásáról első körben az örökösök dönthetnek, vagyis, ha a bíróság a most feltűnt férfinak és ügyvédjének ad igazat, akkor Maloof eddig jogtalanul árulta és állította ki Maier fotóit. Az örökös akár jogdíjat is követelhet minden eladott print, könyv, film és kiállítás után. És, nyilván ez is a célja.

Baille ügyvédje már figyelmeztető leveleket is szétküldött azoknak a múzeumoknak, ahol vásároltak nyomatokat Maier fotóiból, amelyben felhívja rá a figyelmüket, hogy a képeket eddig nem a jogos tulajdonostól szerezték be, aminek jogi-és anyagi következményei lehetnek.

Mégegyszer mondom: milliókról beszélünk. Dollárban.

A történetet tovább bonyolítja, hogy mielőtt a hagyaték feldolgozásához hozzákezdett volna, Maloof maga is megpróbálta megtalálni Maier távoli rokonait, nehogy elfordulhasson az, ami most megtörtént. Ő is talált egy távoli unokatestvért, akinek fizetett is azért, hogy lemondjon a szerzői jogokról.

Az ügy mostanában kerül majd bíróság elé, de a bonyolult helyzet miatt akár évekig elhúzódhat.

Ez azért különösen rossz hír, mert amíg nem tisztázódik egyértelműen a helyzet a képek szerzői joga körül, addig jó eséllyel kiállítani és árusítani sem fogják őket sehol. Könnyen lehet, hogy Vivian Maier páratlan fotói hivatalosan néhány évre (ismét) teljesen eltűnnek a világ elől.

Kár lenne értük.

(A legal battle over Vivian Maier’s work – NYTimes) 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!

Author: lvnte