Érdemes-e iPhone 6-ot venni, hogy jobb képeket készítsünk?

000_455064930.jpg

Az új iPhone-ok igazán nagyot semmiben nem villantottak, de azért így is fejlődtek a korábbi modellekhez képest. Engem csak az érdekel, hogy eleget-e ahhoz, hogy egy 5s-t lecseréljek hatosra a jobb kamera-képességek miatt.

Kevés olyan összehasonlítás van, amiben a korábbi modellekkel vetik össze a 6-ot és a 6Plus-t. Mindenki inkább a konkurenciához hasonlítgatja a méreteket, meg a processzort, meg az NFC-t meg a 3rdparty billentyűzetek meglétét (érthető), de ha képkészítésről van szó, akkor sem az Android sem a Windows platform nem versenyez az iPhone-ok használhatóságával. Nem véletlenül az iPhone a legnépszerűbb kamera a fotómegosztó oldalakon.

Sokat próbálgattam már a mai csúcstelefonok kameráit itt a szerk.-ben, de egyik sem volt annyira gördülékenyen, akadálymentesen (nem tudom mi a jó szó rá: fluidan) – használható, mint az iPhone. Van az iPhone-nál szebb, nagyobb felbontású, jobb kijelzőjű és erősebb processzorú kamerával megáldott mobil, persze, de a napi használatban az egész csomagot kell nézni. A kapcsolódó szoftvereket, a készüléket, a megosztási lehetőségeket, a reszponzivitást – ebben pedig még mindig az iPhone jön ki győztesen. Lehet utálni.

Ugyanazzal az optikával (f2.2), ugyanazzal a szenzorral (8mpx) és ugyanazokkal az appokkal érkeznek a hatosok, mint ami az 5s-ben is volt, csak gyorsabb vas hajtja ki belőlük a pixeleket. Ez alapján biztos nem éri meg cserélni, de az is elég kétséges, hogy a beharangozott újítások elegek-e hozzá.

Az 5s-t, de a sima 5-öst sem érzem lassúnak vagy kevésnek most fotózáshoz.

Újdonság a 6-os szériában a képstabilizátor, amiből a 6Plus optikait kapott, a sima 6-os pedig csak digitálist. A képstabi ekkora méretekben picit marketingbullshitnek tűnik, fotózás közben lefogadom, hogy nem is nagyon lesz érzékelhető hatása. Videózásnál annál inkább.

A másik újdonságot, a truetone flasht is marketingbullshit kategóriába sorolnám. Nem lehet igazán vakuzásra használni őket még mindig. Már ha akarna egyáltalán bárki vakuzni (de tényleg, ki használ vakut?).

Igazán érdekes újítás talán csak az új autofókusz-rendszer, ami az ígéretek szerint kétszer gyorsabban fog működni, mint a korábbi modellekben, és videózás közben is folyamatosan keresi majd az éleset. Meglátjuk. Mindenesetre a Wired ódákat zeng az új telefonok videós képességeiről, én pedig hiszek nekik.

Ugrás a felvételek minőségében szintén csak a videókat érinti: 1080p-n 30-60fps és 240fps slowmotion kisebb felbontás mellett. Szintén a videósoknak kedvez, hogy a hatosok már 128 gigás verzióban is kaphatók lesznek.

Szóval, egy-egy mondatban:

Fotózáshoz megéri cserélni? Nem.

Videózáshoz megéri cserélni? Igen.

A kommenteket megelőzve: ettől még lehet, hogy magát a készüléket megéri cserélni a többi képessége miatt, de aki jobb képeket vár a cserétől, az ne várjon. 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!

Author: lvnte