/* */ Egyre többen mérgezik meg magukat illóolajokkal, a legtöbb esetben gyerekek

Egyre többen mérgezik meg magukat illóolajokkal, a legtöbb esetben gyerekek

Az illóolajok lehetnek jó illatúak, de a szájon át történő bevitele mindenféle problémát okozhat. A legfrissebb tanulmányok azt mutatják, hogy az illóolaj mérgezések egyre gyakoribbak és súlyosabbak Európában és az Egyesült Államokban, és Ausztrália legfrissebb adatai is hasonló tendenciát mutatnak.

A Medical Journal of Australia című folyóiratban megjelent új tanulmány az Új-Dél-Walesi Mérgezési Információs Központ adatait elemzi, amely az ország egész területén a Méregügyi Információs Központokba érkező összes hívás körülbelül felével foglalkozik. (1)

2014. júliusa és 2018. júniusa között az intézmény összesen 4412 illóolaj mérgezési esetet regisztrált, ezek körülbelül kétharmadában 15 év alatti gyermekek érintettek. A hívások száma a 2014-15-ös években 1011 volt, ami 2017-18-ra 1177-re emelkedett, ami jelentős 16 százalékos növekedést jelent.

Az illóolajok illékony kémiai vegyületek (vagyis alacsony hőmérsékleten elpárolognak), amelyeket növényi anyagból nyernek desztillációs eljárással, amely általában gőzölést jelent. A nevük arra a tényre utal, hogy a növények illatának lényegét tartalmazzák, amit a legtöbben kellemesnek tartanak.

A parfümökben, szappanokban, füstölőkben és aromaterápiás segédanyagokként használt illóolajokról azt állítják, hogy pihentetően hatnak az idegrendszerre, és jó hatással vannak az egészségre. Egyes szállítók ugyanakkor azt is javasolják, hogy az olajokat helyileg alkalmazzák, vagy akár szájon át fogyasszák, amitől a tanulmány szerzői mindenkit erősen óvnak.

Az illóolajok “lenyeléskor súlyos mérgezést okozhatnak a felhasznált olajtól függően; a toxicitás gyorsan kialakulhat, és kis mennyiségek (mindössze 5 ml) életveszélyes mérgezést okozhatnak gyermekek esetében,” – magyarázzák jelentésükben.

A klinikai hatások között szerepel a hányás, a központi idegrendszer depressziója vagy gerjesztése és az aspirációs tüdőgyulladás.

Egyes illóolajok összezavarhatják a test hormonális egyensúlyát is, amit tanulmányok vizsgáltak, amelyek szerint mind a levendula, mind a teafa olaj olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek utánozzák az ösztrogént és gátolják a tesztoszteront.

Ez néhány esetben prepubertás gynecomastiához vezetett, amikor a fiatal fiúknak megnagyobbodott a melle, miután ezeket az olajokat többször felvitték a bőrükre. Az összes feljegyzett esetben megszűntek a tünetek, miután a fiúk abbahagyták az olajok használatát.

Az adatokat vizsgálva a tanulmány szerzői szerint azok közül, akik kapcsolatba léptek az Új-Dél-Walesi Mérgezési Információs Központtal, körülbelül 80 százalékuk véletlenül nyelte az illóolajokat, miután összetévesztették valamilyen másfajta palackkal, például köhögés elleni sziruppal, vagy terápiás hiba eredményei voltak (13 százalék). Ugyanakkor 105 ember – ami az összes eset 2,4%-a – szándékosan nyelte le az olajokat, miután félrevezető információt kaptak azok biztonságosságáról és hatékonyságáról.

Kívánatosak lennének az áramláskorlátozók és a gyermekbiztos záróelemek, de az üvegeknek csak akkor kellene ilyen záróelemekkel rendelkezniük, ha az illóolaj mennyisége meghaladja a 15 ml-t,” – magyarázzák a kutatók.

Tekintettel arra, hogy már 5 milliliter is elegendő a súlyos mérgezéshez, a szerzők ragaszkodnak ahhoz, hogy a jelenlegi szabályozás nem megfelelő a gyermekek biztonságának biztosításához. (2)

(1) – https://www.mja.com.au/system/files/issues/212
(2) – https://www.iflscience.com/health-and-medicine/

Powered by WPeMatico