Egy francia polgármester megtiltotta a helyieknek, hogy otthon haljanak meg hétvégén és ünnepnapokon az orvoshiány miatt

Egy vidéki francia közösség polgármestere meglehetősen szélsőséges és furcsa döntést hozott, amely megtiltja a lakosoknak hogy “szombaton, vasárnap és ünnepnapokon az otthonukban halálozzanak el,” mivel a környéken nagy hiány van orvosokból.

La Gresle egy körülbelül 850 lakosú közösség Lyontól mintegy 50 kilométerre, amely, mint sok vidéki közösség Franciaországban, hiányt szenved orvosokból, ápolókból és más egészségügyi szakemberekből.

A probléma december elején csúcsosodott ki, miután egyetlen orvost sem találtak, aki felvette volna  a hivatalos orvosi adatokat azt követően, hogy meghalt egy idősgondozó otthon egyik lakója.

A SAMU (helyi sürgősségi orvosi szolgálat) nem volt hajlandó orvost küldeni, és a helyi rendőrséget kérte meg az adminisztratív feladatok elvégzésére,” – mondta Isabelle Dugelet, La Gresle polgármestere, és hozzátette, hogy végül találtak egy orvost, aki hajlandó volt odautazni egy szomszédos régióból, hogy segítsen a szerencsétlen helyzetben. (1)

A polgármesteri hivatal nyilatkozatában kijelentette, hogy az “abszurd rendelet” az “egészségügyi rendszer abszurditására” adott válasz.

A vasárnap bekövetkezett halál bizonyította a rendszer abszurditását, amelyre a polgármester abszurd rendeletekkel reagál.

A polgármester elismerte, hogy a “halálozási tilalmat” valójában figyelemfelhívásnak szánták, amelynek célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a közösség súlyos egészségügyi helyzetére La Gresle-ben és a szomszédos falvakban.

Noha a polgárok kereshetnek egészségügyi ellátást más régiókban és önkormányzatokban, a kormány szankcionálhatja a támogatásukat, ha ezt megteszik. (2)

(1) – https://www.scribd.com/document/438579984/Com
(2) – https://www.rt.com/news/475413-french-citizens-ba

Powered by WPeMatico