Csütörtök, december 5.

Werner Herzog, a kiváló, legendás német rendező, aki képes lett volna az amazónai őserdőbe operaházat építeni (Fitzcarraldo), ismét a dzsungelben tapicskol. A Hajnali mentőakcióban (Paramount Channel, 21.00) magát Batmant szívatja meg alaposan, bár meg kell vallani, Christian Bale (a képen) igen keményen állja a sarat. Herzog tehát ismét kedvenc témáját boncolgatja: főhősét egy számára idegen környezetbe pottyantja, majd nézi, hogy mihez kezd most. Szerintem gyerekkorában legtöbbet azzal szórakozott, hogy hangyákat, bogarakat potyogtatott vízbe, tűzbe, mindegy hová, ahol azoknak biztos nem jó, és nézegette őket. Később filmjeiben ugyanezzel szórakozik, csak már emberekkel. (Bővebben)
 

Clint Eastwood, az ízig-vérig konzervatív, hithű republikánus és feltétlen amerikai hazafi ma este ismét a tömeges migráció által keltett társadalmi méretű idegengyűlölet témájában ad elő. A Gran Torino (Sony Movie Channel, 21.00) remek film, nem túlzás: remekmű, mely tulajdonképpen arról (is) szól, amin mi, magyarok is keresztülmegyünk mostanában. (Bővebben)

A románok “Tarr Bélájaként” aposztrofálható Cristi Puiu filmje, a Lazarescu úr halála (m5, 21.55) az új román film egyik emblematikus darabja. Ólomsúlyú, nehezen emészthető dráma a román egészségügy pusztulásának tragikus mementója: a film címszereplője, egy 63 éves, Bukarest egyik külvárosában magányosa élő bácsi rosszul lesz és mentőt hív. A rohamkocsi meg is érkezik, hogy kórházba vigye a súlyos állapotban lévő bácsit, azonban a beteget nem fogadja egyik kórház sem… Nálunk, Kárpátok boldog s mindenkinél jobban teljesítő mennyországában természetesen ilyesmi elő sem fordulhat, úgyhogy. A film brutális, mint maga, a valóság. 

Az Álljon meg a menet (Duna, 23.05) viszont Gyarmathy Lívia 1970-ben készült szatírája, mely szintén brutálisan valóságos, csak nem úgy, mint az előbbi film. A főszereplő itt is egy idős ember, akit itt viszont a vállalat vezetősége kíván megajándékozni egy aranygyűrűvel, vállalati hűségét és pótolhatatlan szakértelmét honorálandó. Az aktushoz természetesen méltó körítést is szerveznek, melyen aztán -jó magyar szokás szerint- mindenről lesz szó, csak éppen az ünnepség okáról nem. Látni fogjuk, hogy semmi sem változott az elmúlt majd’ fél évszázadban. 

Author: efes