A nagyiék Domus bútorai még mindig olyanok, mint amikor 1973-ban beköltöztek a házukba. A te lapra szerelt, három éves bútoraid már csálén állnak és fityeg a fogyantyú rajtuk. Az egyik le is tört és nem találsz ugyanolyat, hogy cseréld.Az 1998-ban vásárol kígyójátékos NOKIA telefonodat öt éve még simán be tudtad kapcsolni, ma már csak azért nem, mert kisebbek lettek a SIM-kártyák, de amúgy hidd el, még mindig működnének.

A mai, 2020-as gazdaság alappillére a változás, míg régebben az állandóság volt az érték. Talán a korabeli cégek, üzletek nem termeltek extraprofitot, de minőséget adtak. 

Mások voltak az igények és mások most.Tavaly például nem volt divatblogger az interneten, aki ne írt volna olyan posztot, amelyben leírja, micsoda kísérletet végzett: egy egész hónapig kibírta, hogy ne vegyen cipőt vagy ruhát magának és ezt az olvasók hűházva megtapsolták. Én 30 éve egyszer kaptam az apukámtól egy PUMA-cipőt (írtam róla ITT), ami nyolc év után rohadt le a lábamról, de addig az cipő volt.

Ma veszel egyet és két hónap után a kukában landol. Persze, hogy egy divatbloggernek nagy szám ha ezek után egy hónapig nem vesz cipőt, ugye?
És akkor idepofátlankodik az életünkbe a koronavírus, jön, lát, tarol és …… tanít.

Megtanítja a prioritásokat. Nem mondom, hogy jó, de mindenképp elgondolkodtató jelenség. Hogy most nem fogsz tudni havonta körmöshöz járni. Spórolsz négyezer forintot, a körmös lehúzhatja egy ideig a vállalkozását a klotyón, ami miatt nekem is vérzik a szívem, de te megdöbbensz azon, hogy amúgy van élet cicás körömmatrica nélkül is.

Meg fodrász nélkül. És új cipő, ruha, telefon nélkül. Meg masszőr nélkül. Első ugrásra lehet, hogy eltapsoltad a pénzedet vécépapírra meg lisztre, de ha jobban belegondolsz, azzal, hogy most kénytelen vagy a fenekeden maradni OTTHON, talán rájössz, mik a prioritások és mi az, amire tulajdonképpen éveken át szükséged sem volt. Mert most kiderül, hogy a fürdőszobádban a sampon és a szappan a legnagyobb érték, miközben meredsz a különböző kencékre, amiket most nem használsz. 

Ebben a kényszerhelyzetben tanulsz, fogd fel így. Megtanulod, mi a fontos, a nélkülözhetetlen és mi nem – illetve nem volt – az. Mi volt csupán a 21. század konzumidióta köhögése, aminek te is a rabja lettél. És fogalmad sem volt, hogy neked ezekre igazából szükséged sem volt, mert a végén talán arra is rájössz: az egészségednél nincs fontosabb. 

És megtanulod a türelmet, mert már a szó is kikopott a nyelvünkből mostanában és jelentése szinte értelmezhetetlenné vált. Egy felgyorsult, rohanó világ válik egy csapássá csigalassúvá és némává. 

fotó: fortepan.hu ADOMÁNYOZÓ:GÁRDOS GYÖRGY