A tudósok évek óta próbálják megérteni a 110 évnél idősebb emberek, a szupercentenáriusok rejtélyét. Most a kutatók legyőzték az első akadályt a hosszú, egészséges élet titkos kódjának feltárásában.

Néhány, még nem ismert ok miatt, az ilyen idős emberek rezisztensek olyan betegségekre, mint az Alzheimer-kór, a szívbetegségek és a rák. Ennek a nyilvánvaló orvosi csodának a megértése érdekében a tudósok sikeresen átprogramozták egy 114 éves nő sejtjeit, melyeket a történelem során először sikerült ilyen jellegű eljárással kezelni.

Miért öregednek olyan lassan a szupercentenáriusok?” – teszi fel a kérdést Evan Y. Snyder, a tanulmány szerzője. “Most megpróbáljuk megválaszolni ezt a kérdsét, amelyre eddig még senki nem volt képes.” (1)

A Sanford Burnham Prebys és az AgeX Therapeutics magánvállalat tudóscsoportja egy 114 éves nő, egy 43 éves egyén és egy 8 éves progériás gyermek vérsejtjeit programozta át, ami egy olyan állapot, amely gyors öregedést okoz, hogy feltárják az öregedési folyamat mögötti rejtélyes mechanizmusokat.

Most megmutattuk, hogy lehetséges megvalósítani, és értékes eszközünk van az öregedési folyamatot lassító gének és egyéb tényezők megtalálására,” – mondja Evan Y. Snyder, a tanulmány szerzője.

A tanulmány során Snyder csapata először létrehozott egy általános célú őssejtet vérsejtekből, amelyet pluripotens őssejteknek (iPSC-knek) neveznek, mielőtt azokat még specifikusabb, mezenchimális őssejtekké alakították volna, amelyek segítenek fenntartani testünk szerkezeti szöveteit, például a csontot, porcot és a zsírt. Meglepetésükre a kutatók rájöttek, hogy mindhárom résztvevő sejtjei ugyanolyan könnyen transzformálódnak.

Megállapították továbbá, hogy mindhárom sejtmintából a telomereket (DNS védőkupakok, amelyek az öregedés során összezsugorodnak) szintén sikerült alaphelyzetbe állítani, ideértve a 110 évnél idősebb nő telomerjeit is olyan szinten, amelyet általában a fiatalokkal társítanak, vagy még tovább, akár csecsemőkorban megfigyelhető, mintha ha a biológiai órát az első napra állították volna.

A kutatók azonban elismerik, hogy a telomer visszaállítás ritkábban fordult elő a szupercentenárius sejtek között, mint a többiek esetében.

Legyőzve ezt a kulcsfontosságú technológiai akadályt, a tudósok most a szupercentenárius emberek élettartamának titkait igyekeznek feltárni, és összehasonlítják az izomsejteket a különböző korcsoportok között, hogy felfedezzék azokat a géneket vagy molekuláris folyamatokat, amelyek magyarázatot adhatnak edzettségükre és életképességükre.

A gyógyszeripar ezután arra koncentrálhat, hogy gyógyszereket fejlesszen ki, hogy meggátolja ezeket a folyamatokat, vagy utánozza a szupercentenárius emberek sejtjei által mutatott mintákat. (2)

(1) – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii
(2) – https://www.sbpdiscovery.org/news/beaker-blog/

Powered by WPeMatico