Az olajipari kiadáscsökkentési hullám folytatódik a nagy társaságok részéről, miután az olaj továbbra is a 20 dolláros hordónkénti árszinten ragadt. A Royal Dutch Shell hétfőn bejelentette, hogy 20%-kal, vagyis körülbelül 5 milliárd dollárral csökkenti a kiadásokat, és felfüggeszti részvény visszavásárlási tervét. A francia kőolaj óriás, a Total SA és a norvég Equinor hasonló lépéseket jelentett be.

Az ExxonMobil és a Chevron azt sugallták, hogy ők is a költségcsökkentés irányába haladnak, és az Exxon különösen nagy nyomás alá került. A Goldman Sachs becslései szerint a Chevronnak hordónként 50 dollárra lenne szüksége a kiadások és az osztalék fedezéséhez. Az ExxonMobilnak viszont ehhez hasonlóan 70 dollárra van szüksége.

A nagyvállalatok viszonylag jobban képesek elviselni a visszaesést, mint a kis- és közepes méretű palaolaj kitermelő cégek, mivel rendelkeznek finomítási és petrolkémiai eszközökkel, amelyek jellemzően valamivel jobban teljesítenek, amikor az árak esnek. Például a finomítók kevesebbet költenek olajra a visszaesés során, és az alacsony árak a finomított termékek értékesítésének növekedését is jelentik.

Ám a nagyvállalatoknak ezúttal nincs ilyen lehetőségük. Egy történelmi összeomlás közepén állunk, ami egy ellátási válság és egy precedens nélküli keresleti esemény. A becslések eltérőek, de az olajfogyasztás napi 10 millió hordóval csökkenhet, vagy annál is többel. Nem számít, mennyire olcsó a nyersolaj, ha az emberek nem vezetnek, nem repülnek vagy fogyasztanak, és csak az elengedhetetlen termékeket szerzik be, az alacsony árak nem növelik a keresletet.

Hétfőn az Exxon bejelentette, hogy csökkenti a termelését a Baton Rouge-i finomítójában, amely a cég második legnagyobb üzeme az USA-ban, mivel a gyenge kereslet következtében megtelnek a tárolótartályok. Az Exxon 1800 vállalkozót küldött el a helyszínről. Egy másik példa az Appalachia-i nagy petrolkémiai projekt, amely valószínűleg nem halad előre, mután a piac folyamatosan zsugorodik.

Az olajipar kiadáscsökkentésének első fordulója már látható, de elkezdődik a második forduló is,  nyilatkozta a Goldman Sachs.

Azt látjuk, hogy az USA-ban az olajtermelés csaknem 1,4 millió hordóval esik vissza a második negyedév utáni negyedévben a csökkentett fúrás alapján (vagyis mielőtt megfontolnák a meglévő kutak bezárását, amelyekre valószínűleg szükség lenne), a beruházások és befektetések pedig 35%-kal csökkennek 2020-ban,” – írta a Goldman Sachs.

A költségvetés felülvizsgálata azonban még nem ért véget. A kiadások, fúrások és végső soron a termelés csúszása elmélyülhet, mivel a beruházások és befektetések csökkentése egyre hangsúlyosabbá válik.

Nincs mit szépíteni, az USA olajkitermelő tevékenysége összeomlik, a WTI olaj ára jóval 30 dollár alatt lesz,” – mondta Raymond James hétfőn. A bank szerint a csökkentések kezdeti fordulója körülbelül 45 százalékkal mérséklete a kiadásokat a 2019-es szinthez képest. “Ugyanakkor a visszaesések sokkal drámaibbak lesznek.

Az amerikai beruházások és befektetések csökkenése valószínűleg meghaladja a 65%-ot, ha a WTI ár továbbra is 20 dolláron marad,” – zárta a befektetési bank.

A Rystad Energy hétfőn készített hasonló becslést. A feltárás és kitermelés valószínűleg akár 131 milliárd dollárral, vagyis körülbelül 68%-kal csökken, az oslói székhelyű cég szerint. “A kitermelésben résztvevő szereplőknek alaposan meg kell vizsgálniuk költségszintjeiket és a beruházási terveket, hogy ellensúlyozzák az alacsonyabb árak és a kereslet pénzügyi hatásait. A vállalatok már megkezdték az éves tőkeköltségek csökkentését 2020-ra,” – mondta Audun Martinsen, a Rystad Energy energiaszolgáltatás-kutatási vezetője.

Csak találgatni lehet, hogy milyen alacsonyra zuhan a WTI és a Brent ára. De több elemző is rámutatott a tárolási lehetőségek maximalizálására, mivel az áraknak több esési lehetősége van.

Senki sem lehet biztos abban, hogy a termelés elég gyorsan befejeződik, hogy ne terhelje túl az olaj tárolására való képességünket,” – mondta a JBC Energy. A cég rámutatott arra, hogy a finomítók csökkentik a feldolgozást, mivel kifogynak a tároló kapacitásból, mint például az Exxon Baton Rouge-i üzeme.

Ilyen környezetben lehetséges, hogy a Brent ára rövid idő alatt hordónként akár 10 dollárra is eshet, mint ahogy 1986-ban vagy 1998-ban történt,” – zárta a JBC. (1)

(1) – https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Oil-Majors

Powered by WPeMatico