Az elmúlt héten 3,28 millió ember jelentkezett munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban, ez új rekord, ötszörös értéke az eddigi rekordnak.

A képet azt teszi kicsit elviselhetővé, hogy egy hónapja még rekord alacsony volt a munkanélküliség az országban, 3,5%-on állt a mutató.

Áprilisra további akár 5 millió új regisztrált munkanélkülit várnak, az előző válság legmagasabb havi értéke 800 ezer volt 2009 márciusában.

Az amerikai kormányzat bizakodó, hogy az új mentőcsomag miatt nem tesznek majd annyi embert lapátra, ezzel szemben a FED elnöke 30%-os (átmeneti) munkanélküliséget is el tud képzelni az év második negyedében. A gazdaság zsugorodását 5 és 50% között tippelik a különböző elemzők, ami nem meglepő, ha jóformán senki nem termel és nem is nagyon fogyaszt.

Az újraválasztásért induló Trump elnök most komoly bajban van, mert eddig azzal kampányolt, hogy abból is látszik, milyen nagyszerű elnök ő, hogy mennyit emelkedtek a tőzsdék az ő megválasztása óta és milyen alacsony a munkanélküliség. Nos, a tőzsdék nagyjából ott állnak, mint amikor őt megválasztották és a munkanélküliség bőven kétszámjegyű lesz hamarosan.

Ezért forszírozza, hogy már húsvét után induljon újra az ország, mert inkább haljon meg százezer öreg, mintsem tönkremenjen az ország a leállásba. (Kicsit másként fogalmazott, de a lényeg ez volt a legvégén.) Az orvosok nagyon rossz ötletnek tartják a korai újrakezdést, az egészségügy teljes összeomlásától tartanak, ami lehet hogy az újraindulás nélkül is hamarosan meglesz több államban.

A FED korlátlan pénznyomtatási ígérete, a belengetett és várhatóan pénteken megszavazott kétezer-milliárdos (az amerikai GDP tizedét kitevő) amerikai mentőcsomag, a G20-ak által beígért ötezer-milliárdos mentőcsomag némi optimizmust adott a tőzsdéknek, az elmúlt napokban az utolsó két hét veszteségét ledolgozta a legtöbb tőzsde.

Mondjuk ez a beígért mentőcsomagok brutális méretéhez képest kifejezetten pesszimista hozzáállást jelent a befektetők részéről és kérdés, meddig tart ki az erősödés.

Közben a járvány tovább terjed, mindenhol egyre több a halott és az új fertőzött is. A járvány tetőzését Európában június-júliusra várják. Kínában már az októberi második hullámra készülnek, addig is átmenetileg lezárták a határaikat, senki nem mehet be az országba, még érvényes vízummal sem.

Nagyjából ennyi történt mostanában. Számomra még mindig nem látszik, mi lesz ebből.

Share

Powered by WPeMatico