A fogamzásgátlót használók agyában kisebb azon régió, amely a haraggal és a depresszióval áll kapcsolatban

Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) által bemutatott előzetes megállapítások szerint a fogamzásgátló tablettákat használó nők szignifikánsan kisebb hipotalamusz térfogattal rendelkeznek, amely az agyban a haraggal és a depresszióval áll kapcsolatban, mint azok, akik nem szednek fogamzásgátló tablettákat.

A hipotalamusz egy kicsi agyi struktúra, közvetlenül az agyalapi mirigy felett helyezkedik el, és a hormonok előállításáért és az olyan testi funkciókért felelős, mint a hangulat, étvágy, libidó, alvás és a testhőmérséklet szabályozása.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a hipotalamusz szabályozási zavarai az agy más részeivel összefüggésben a depresszióval állnak kapcsolatban. Más kutatások kimutatták, hogy stimulálása agressziót, haragot vagy félelmet válthat ki.

A jelenlegi tanulmányhoz a kutatók 50 egészséges nő nagyfelbontású MRI vizsgálatát végezték el – kétségkívül kisméretű mintán -, akik közül 21-en fogamzásgátlót szedtek a képalkotás idején. (1)

Az agy egyes struktúráinak méretében “drámai különbséget” figyeltek meg azon vizsgált alanyok között, akik fogamzásgátlókat szedtek és akik nem.

A tanulmány szerzője, Dr. Michael Lipton, az Albert Einstein Orvostudományi Főiskola Gruss Mágneses Rezonancia Kutatóközpontjának professzora és a Montefiore Orvosi Központ MRI Szolgáltatásainak orvosigazgatója elmondta, hogy lehetséges, hogy az agyban más szerkezeti változások is vannak az orális fogamzásgátlóknak köszönhetően.

A nemi hormonokról ismert (állatkísérletekből), hogy hatással vannak a központi idegrendszerre. Néhány eredmény az agy szerkezetéről is beszámolt, a hipotalamuszról viszont egyik sem, amely központi szerepet játszik a szaporodás és az endokrin funkció szabályozásában,” – mondta.

Noha a tanulmányt még nem tették közzé egy lektorált folyóiratban, a szerzők megjegyzik, hogy az orális fogamzásgátlók hipotalamuszra gyakorolt hatásának jellemzése “híd lehet a funkcionális változások megértéséhez, amelyek azok használatával kapcsolatosak.

Ennek ellenére korábban nem számoltak be arról, hogy a nemi hormonok, mint például a fogamzásgátló tabletták, befolyásolják az agy szerkezetét, valószínűleg azért, mert az MRI vizsgálatokat nem lehet ilyen módon elemezni. Lipton mindazonáltal gyorsan óvatosságra intett a tanulmány eredményeit illetően.

Fontos szem előtt tartani, hogy ez a tanulmány csak az első utalás a fogamzásgátlók hipotalamuszra gyakorolt hatásáról. Korai ezt kivetíteni a fogamzásgátlók közvetlen okozati szerepére, és minden bizonnyal bármilyen ok-okozati összefüggést a specifikus élettani vagy magatartási hatásokra,” – mondta. “Ezeket a kérdéseket egy nagyobb perspektívájú tanulmányban kell megválaszolni, amelyet kifejezetten ezen konkrét kérdések tisztázására terveztek.

A fogamzásgátlót használóknak nem szabad aggódni a megállapítások miatt, tette hozzá. Mint minden hormonális gyógyszer esetében, a fogamzásgátlók valós kockázatokat hordoznak, amelyek nők milliói esetében meghaladják az előnyöket, és további kutatásokra lesz szükség a hatások klinikai következményeinek reprodukálására és megértésére, ha vannak ilyenek.

A fogamzásgátlók a születésszabályozás egyik leggyakoribb formájának számítanak, és más állapotok kezelésére is alkalmazhatók, ideértve a szabálytalan menstruációt, pattanásokat, policisztás petefészek szindrómát, endometriózist és premenstruációs diszforikus rendellenességeket.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint 2015 és 2016 között az Egyesült Államokban a nők csaknem kétharmada alkalmazott valamilyen formában születésszabályozást. A 15 és 44 év közötti amerikai nők körében csaknem 16 százalék számolt be arról, hogy használ valamilyen fogamzásgátló tablettát. (2)

(1) – http://press.rsna.org/timssnet/media/pressreleases/14
(2) – https://www.iflscience.com/health-and-medicine/birt

Powered by WPeMatico