A CERN kísérleti frissítései segíthetik a rejtélyes ötödik természeti erő X17 részecskéjének bizonyítását

Az elmúlt két évben az Atommagkutató Intézetben (Atomki) magyar fizikusok egy csoportja kétszer is megfigyelt egy titokzatos részecskét, aminek az X17 nevet adták, amely az ötödik természeti erőre utal. A CERN-ben az NA64 nevű kísérlet szintén kereste ezt a részecskét, és most az új frissítések segíthetnek a létezésének bizonyítása érdekében folytatott további vizsgálatokban.

Az NA64 kísérletben a tudósok több tízmilliárd elektronnyalábot lőnek egy rögzített célpontra. Az elektronok és a cél atomjai közötti ütközések olyan részecskéket hoznak létre, amelyeket korábban valószínűleg még soha nem láttak.

A NA64 eddig nem talált nyomot az X17-re, mivel még a detektálás sem lehet hasznos. Hogy ha a részecske valóban létezik, akkor vannak bizonyos értékek az X17 és az elektronok közötti kölcsönhatás erősségére, amelyeket ki lehet zárni.

Az Atomki rendellenességek oka lehet egy kísérleti hatás, egy nukleáris fizikai hatás vagy valami teljesen új dolog, például egy új részecske. Annak a hipotézisnek a tesztelésére, hogy egy új részecske okozza őket, a berillium-8, és a hélium-4 eredményeinek összeegyeztethetőségét is részletes elméleti elemzésnek kell alávetni, valamint a független kísérleti megerősítés is elengedhetetlen,” – jelentette ki Szergej Gninenko, az NA64 együttműködés szóvivője.

Annak ellenére, hogy sokan valószínűtlennek tartják a részecske létezését, a két észlelést a fizikusok izgalommal fogadták. A detektálást a részecskefizika jelenlegi elméleti környezetében nem lehet előre kiszámítani, tehát ha létezik, akkor nem léphet kölcsönhatásba a négy kialakult természeti erőn keresztül, melyek a gravitáció, az elektromágnesesség és az erős és gyenge nukleáris erő.

2023-ig az LHCb kísérletnek képesnek kell lennie arra, hogy végleges mérést végezzen az Atomki rendellenességek új alapvető erőből fakadó értelmezésének megerősítése vagy megcáfolása érdekében. Időközben az olyan kísérletek, mint például a NA64, továbbra is vizsgálhatják a feltételezett részecske tulajdonságainak lehetséges értékeit, és minden új elemzés magában foglalja a felfedezés lehetőségét (bármennyire távoli is),” – mondta Jesse Thaler, a Massachusetts-i Technológiai Intézet elméleti fizikusa.

Ha a felfedezés megerősítést nyer, az teljesen megváltoztatja az alapvető fizikát. Az X17-et és hasonló hipotetikus részecskéket gyakran sötét fotonoknak nevezik, és egyes fizikusok úgy vélik, hogy létezésük kulcsfontosságú más, még meg nem erősített elméletek, például a sötét anyag és a sötét energia magyarázatához. (1)

(1) – https://home.cern/news/news/physics/plot-thickens

Powered by WPeMatico

Author: blogindex.hu