2021-ben már kapható lesz a repülő autó, ami levegőben 320 kilométeres sebességre képes

Már több mint száz éve kísérleteznek vele, de a világ első repülő autója, amely kereskedelmi forgalomba kerül, kedden este debütált Miamiban, Floridában.

A Pioneer Personal Air Landing Vehicle nevű jármű vagy PAL-V behúzható felső és hátsó légcsavarokkal rendelkezik, és akár 3800 méteres tengerszint feletti magasságban is képes repülni.

Autóbenzint használ és 320 kilométer/óra sebességgel tud haladni levegőben, illetve 160 kilométer/órával a földön.

A holland tervezésű gépet már gyártják, az ára 599 000 dollár, eddig 70 előrendelés érkezett rá, és az első szállításra várhatóan 2021-ben fog sor kerülni.

A repülő autó kétszemélyes és 230 lóerős, négyhengeres motorral rendelkezik.

A kétüléses jármű háromkerekű autóból 10 perc alatt alakul át girokopterré, és nyolc másodpercen belül eléri a 100 kilométeres sebességet.

A jármű szénszálból, titánból és alumíniumból készül, a súlya 680 kilogramm, és 160 méter kifutópályára van szüksége a felszálláshoz és mindössze 30 méterre a leszálláshoz.

A cég úgy tervezte meg az autót, hogy a légcsavarok egy gombnyomással lehajoljanak és összecsukódjanak a jármű tetején, mint egy denevér szárnya.

A holland Carver társaság 2005-ben egy olyan billenőrendszert talált fel a háromkerekű járművek számára, amely képes kezelni a Pal-V magas súlypontját és útképessé tette.

A társaság szerint a Pal-V nem egy helikopter, ahol a rotorlapátokat motor hajtja, hanem egy girokopter, amelyben a lapátok a légáramlásnak köszönhetően forognak.

A szerencsés tulajdonosoknak vezetői és pilóta engedélyre is szükségük lesz. (1)

(1) – https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article

Powered by WPeMatico