14 Dobos András (Lab5 architects)

Haladó gondolkodás, nemzetközi versenyképesség, megalkuvás nélküli minőség és kiemelkedő szakmai munka, ezek a jegyek jellemezték mindig is a világ vezető építészirodáit. Amit a múltban Lechner Ödön, Pollack Mihály, vagy éppen Ybl Miklós, a jelenben pedig Ekler Dezső, azt a jövőben négy magyar fiatal fémjelezheti. Mai történetünk főszereplője, a budapesti LAB5 architects alapítása óta éppen ezeket a jegyeket viseli magán. Nem is csoda, hogy a legismertebb külföldi szaklapok, mint például a Dezeen, már régen felfedezték őket.

 

Ezúttal a nemzetközi hírnévre törő iroda egyik alapítójával beszélgettünk, többek között arról, hogy milyen érzés azokkal együtt dolgozni, akik mellé immár 15 éve az egyetem első napján leült, milyen építészként megélni az iparágat különösen sújtó gazdasági válságot és, hogy milyen csak a létszükséglethez elegendő pénzt keresni álmaink megvalósításához. A civilben deep house DJ-ként is ténykedő Dobos András és építészirodájának, a LAB5-nak a története következik.

 

1. fejezet: A cégünk története

 

Hogy mutatnád be a LAB5-ot?

A LAB5 egy klasszikus értelemben vett vezető nélküli, fiatal és dinamikus építésziroda, amely nem csak munkahelyként, hanem igazi kreatív közösségként szolgál négy egyenrangú alapítójának.

A LAB5-ot 2007-ben négy egyetemi csoporttárs és barát, Erdélyi Linda, Gáspár Virág Anna, Korényi Balázs és Dobos András alapították, hogy az ismertebb építészirodáknál megszerzett tapasztalatikat saját víziójukkal vegyítve valami újat, valami különlegeset hozzanak itthon létre.

 

Screen Shot 2014-07-03 at 7.29.32 PM.png

 

Honnan jött számotokra, hogy saját irodát alapítsatok?

Ez az egész valahogy adta magát. Bár az egyetem elvégzése után mind a négyen különböző építészirodáknál vállaltunk munkát, (én például a Zoboki, Demeter és Társaiknál, illetve Erick van Egeraat (világhírű holland építész, Budapesten ő tervezte a felvonulási téren álló ING-székházat – hello.idea) moszkvai cégénél) a kapcsolat megmaradt közöttünk és kisebb dolgokat csináltunk együtt. 2007-ben pedig egyszerűen úgy éreztük, hogy bele kell vágnunk együtt egy saját iroda megalapításába.

 

“mi mindig saját magunkat igyekszünk meghaladni, és az indulás óta ezért magunkat és munkáinkat is nemzetközi mércével igyekszünk mérni, mert nem a magyar piacra akarunk tervezni, hanem a világpiacra, aminek szerencsére hazánk is a része”

[…] Bővebben!

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!

Author: hello.idea